Kome je namijenjen Gastal®

Tegobe povezane sa žgaravicom javljaju se u gotovo 50 posto populacije u nekoj fazi života. Tegobe možete smanjiti i ukloniti Gastalom koji neutralizira pojačanu kiselost želučanog soka i time sprječava da kiselina izazove žgaravicu. Preporučena doza je 1 do 2 Gastal® tablete, četiri do šest puta na dan, ako Vaš liječnik ne odredi drugačije. Tijekom 24 sata ne smijete uzeti više od 8 tableta. Samoliječenje (bez savjetovanja s liječnikom) Gastalom smije bez prekida trajati najduže 6 dana. Ukoliko se simptomi javljaju povremeno i postoji potreba za čestom primjenom lijeka, potrebno je potražiti savjet liječnika. Namijenjen je odraslima i djeci starijoj od 12 godina. Mogu ga uzimati trudnice i dojilje, ali prije upotrebe svakako je potrebno konzultirati liječnika i pridržavati se njegovih preporuka.

Žgaravice vezane uz jelo i piće
Uživate u jelu - ali ne u onome što se događa nakon jela. Legnete kako biste odrijemali, a zatim počinje osjećaj žarenja u želucu. Obično se žarenje razvija sat vremena nakon jela.Tegobe se češće javljaju kod začinjene i masne hrane, kave, sokova (posebice nakon soka od naranče i rajčice), slatkiša i alkoholnih pića.

Žgaravice vezane uz dob
Starenjem se može smanjiti napetosti donjeg sfinktera jednjaka, a rezultat su učestalije žgaravice.

Žgaravice vezane uz korištenje nekih lijekova
Neki lijekovi kao što su nitrati, teofilin, oralni kontraceptivi smanjuju napetost donjeg otvora jednjaka ili mogu ošteti sluznicu jednjaka (nesteroidni antireumatici).

Žgaravice izazvane stresnim stanjima
Primijećeno je da kod osoba izloženih pretjeranom stresu dolazi do pojačanog lučenja želučane kiseline, može se javiti žgaravica a nakon duljeg vremena i čir.

Noćne žgaravice
Zbog ležećeg položaja djelovanje sile teže je neutralizirano zbog čega intraabdominalni tlak može smanjiti napetost donjeg otvora jednjaka, a rezultat je vraćanje kiselog sadržaja u jednjak i nastanak žgaravice. Zbog sličnog razloga saginjanje i napinjanje može dovesti do prodora kiselog sadržaja u jednjak.

Smiju li trudnice uzimati Gastal®?
OTC lijekove kao i druge lijekove tijekom trudnoće i dojenja treba koristiti samo ako su apsolutno neophodni. U osnovi antacidi se mogu kratkotrajno upotrebljavati u što manjoj dozi, ali prije upotrebe svakako je potrebno konzultirati liječnika i pridržavati se njegovih preporuka.

Kad moram otići liječniku?
Ako su epizode žgaravice česte i onemogućavaju vas u odvijanju svakodnevnih aktivnosti ili pak žgaravicu osjećate kronično i dugotrajno, trebali biste se obratiti liječniku.


>