Info zona
POVRATAKNikad više ne reci „Ne mogu to mi teško pada“ - 5 recepata kojih se nećete prisjećati s žgaravicom
Pronaći recepte u kojima će cijela obitelj uživati, a vi zbog njih nećete provesti dan sklupčani od bolova u želucu, nije uvijek lak zadatak. Teška, začinjena ili masna hrana može vam izmamiti osmijeh na lice, ali što kada taj osmijeh redovito prati bolni grč? Vrijedi li te muke?
Mi vam možemo reći odmah – ne vrijedi. Zato smo za vas isprobali nekoliko recepata nakon kojih se nećete previjati u bolovima ili posezati za onim 'Nikad više'. Ovo su recepti za sve one gurmane koji uživaju u hrani, žele raznovrsnost u svojoj prehrani ili jednostavno nemaju snage držati se zacrtanih dijeta.
Pohani pileći rezanci
Pohana hrana često je na listi za izbjegavanje svih onih sa želučanim tegobama. No, nije pohano ono što vam smeta, već količina ulja koja je potrebna za pripremu. U nastavku donosimo recept u kojem je ulje za pečenje zamijenjeno pećnicom, pa ćete u bogatom okusu pohanog moći uživati u potpunosti mirne savjesti.

Potrebne namirnice:
- 3 veća komada pilećih prsa bez kože i kostiju
- 3 bjelanjka
- 60g krušnih mrvica
Vrijeme pripreme:
- 40 min s pripremom namirnica
Priprema:
- Izrežite piletinu na trake debljine oko 2,5cm. Svaku traku najprije namočite u bjelanjak, a zatim uvaljajte u mrvice.
- Pileće trake poslažite na papir za pečenje u posudu za pečenje i pecite 20 do 25min na 180 stupnjeva.
Pizza na morski
Tijesto prekriveno gustim, ukusnim paradajzom vjerojatno zvuči savršeno, ali sjetite se – kasnije ćete požaliti svaku sekundu uživanja. Zato upoznajte ovu malo lakšu, ali jednako ukusnu verziju popularnog gastro hedonizma.

Potrebne namirnice:
- 2 pita kruha (mogu poslužiti i tortilje) veličine 20cm
- 1 konzerva (170g) ocijeđene tune
- 1 žlica osušenog peršina
- 1 žličica osušenog origana
- 1 žličica osušenog bosiljka
- 1 žličica osušenog češnjaka
- Sol
- 1 žlica maslinovog ulja
- 50g šalice Gaude (izrezane ili naribane)
Vrijeme pripreme:
- 20 min s pripremom namirnica
Priprema:
- Pomiješajte tunu, malo ulja i dodajte sve začine. Miješajte nekoliko minuta dok smjesa nije dobro ujednačena.
- PPremažite dobivenu smjesu preko pita kruha, prekrijte površinu sirom i stavite peći na papir za pečenje u zagrijanu pećnicu. Pecite 5 do 7 minuta na temperaturi 175 stupnjeva.
Mac&cheese
Ovo klasično američko jelo spada u popularno zvani „comfort food“ ili u slobodnom prijevodu „hranu za utjehu“. Jednostavnost pripreme u kombinaciji s nekoliko zamijenjenih namirnica koje originalan recept čine malo lakšim za vaš želudac – pun su pogodak za svaki oblik druženja za stolom.

Potrebne namirnice:
- 200g tjestenine (školjkice)
- 1½ žlica brašna
- 200ml mlijeka niskog postotka mliječne masti
- 100g Mozzarelle
- 50g Cheddara
- 400g povrća po ukusu (mrkva, tikvica, mahune…)
- Sol
Vrijeme pripreme:
- 1 sat s pripremom namirnica
Priprema:
- Skuhajte tjesteninu do al dente razine u zasoljenoj vodi. Iscijedite tjesteninu i premjestite ju u posudu za pečenje.
- U lonac s malo biljnog ulja najprije na srednjoj toplini pomiješajte brašno i mlijeko dok ne dobijete gustu smjesu bez grudica. Lagano dodajte Mozarellu i pola pripremljenog Cheddara i kuhajte dok ne dobijete ujednačenu i zgusnutu smjesu. U takvu pripremljenu smjesu dodajte obareno povrće i sve dobro sjedinite.
- Na pripremljenu tjesteninu dodajte smjesu sira i povrća i sve dobro izmiješajte. Pospite preostali Cheddar po sjedinjenoj smjesi.
- Prekrijte posudu za pečenje i pecite u zagrijanoj pećnici na 175 stupnjeva 35 do 40min.
Rižoto s tikvicama
Rižoto je čest gost na svačijem stolu što zbog brzine pripreme, a što zbog činjenice da je količina recepata za dobar rižoto zaista impresivna. Svatko voli nešto svoje, a ovo jelo to i dozvoljava. Ovaj puta, odlučite se za verziju koja će biti melem vašem želucu.

Potrebne namirnice:
- 250g purećeg filea
- 50g maslaca
- 300g tikvica
- 200g mrkve
- 250 grama riže
- 20g naribanog sira
- Sjeckani peršin
Vrijeme pripreme:
- 40 min s pripremom namirnica
Priprema:
- Izrežite puretinu i tikvice na kockice, začinite ih s malo soli. Mrkvu izrežite na kolutiće.
- Pola pripremljenog maslaca zagrijte na tavi i najprije dodajte puretinu, a zatim povrće. Kada su namirnice pri kraju obrade dodajte rižu i zalijevajte tijekom kuhanja s dovoljno vode.
- Kada je riža kuhana al dente, maknite posudu s vatre, dodajte ostatak maslaca i začinite s peršinom.
Sir na grill
Popularno grillanje ne mora više biti noćna mora u kojoj vi gledate dok drugi jedu. Sada i vi imate svog konja za utrku: sir. Samo je još ostalo reći: SIR NA GRILL!

Potrebne namirnice:
- Željen broj deblje rezanog sira visoke točke topivosti poput Škripavca
- Željeni začini (peršin, origano, metvica…)
- Žlica maslinovog ulja
- Tost kruh
Vrijeme pripreme:
- 20 min s pripremom namirnica
Priprema:
- Izrežite sir na debele ploške i stavite ga na vrući grill ili grill tavu. Kada dobije zapečenu boju stavite ga na tost kruh i začinite s pripremljenim začinima i maslinovim uljem.