Info zona

POVRATAK

Nikad više ne reci „Ne znam dovoljno o žgaravici“

„Upoznaj neprijatelja kako bi ga pobijedio“ dobro je poznati citat, a isto vrijedi i za vanjske i za unutarnje neprijatelje – pa tako i za žgaravicu.

Do sada već vjerojatno znate (a tko ne zna može pročitati na drugim linkovima) što je žgaravica, kako do nje dolazi, kakve neugodnosti uzrokuje te kako možete pomoći svom stanju. U nastavku možete saznati ono što vjerojatno niste znali: njezinu povijest i društvene zanimljivosti.

Povijest žgaravice

Prva spominjanja žarenja u predjelu prsa prisutna su još u Mezopotamiji, oko 3000. godine prije Krista. Naravno, ovaj problem nije bio toliko čest ni rasprostranjen među tadašnjim stanovništvom kao što je to danas, no žgaravica je uzrokovala dovoljno neugodnosti da osvoji i vlastito ime. U starom Rimu počela su pak prva spominjanja lijeka protiv žgaravice, a posebno je zanimljivo da je to bio prah koralja koji sadrži kalcij karbonat koji se i danas koristi u mnogim sredstvima protiv žgaravice. U Grčkoj su je nazivali kardialgia što je u doslovnom prijevodu bol oko srca, logično ime s obzirom na lokaciju boli iza prsne kosti. Prvi pravi lijek pojavio se sredinom 20. stoljeća, no i tada se zapravo radilo na ublažavanju simptoma refluksa, ne pravom liječenju.

Ime žgaravice

U Hrvatskom jeziku pretpostavka je kako je žgaravica dobila ime upravo po žarenju koja ju prati. U drugim jezicima nerijetko je opisivala bol oko srca ili u prsima što je također logično s obzirom da se osjećaj neugode ili boli javljaju upravo u tom predjelu.

Mitovi o žgaravici

Možda i najpoznatiji mit o žgaravici je kako je ona bolest. Zapravo, žgaravica je simptom prekomjernog refluksa želučane kiseline (refluks je do određene mjere normalna pojava i kao takvoga ga ne osjećamo) koje nastaje zbog oslabljenja donjeg mišića jednjaka. Taj mišić zadužen je za sprječavanje prekomjernog povratka kiseline iz želuca u jednjak, a kada ne radi svoj posao događa se – žgaravica.

Postoje brojni mitovi i o samom liječenju žgaravice. Možda najpoznatiji je onaj kako bi osobe sa žgaravicom trebale konzumirati puno mlijeka. Mlijeko je lužnato, pa se vjerovalo kako neutralizira kiselinu u želucu, međutim mlijeko obiluje i kalcijem koji uzrokuje pojačano lučenje želučane kiseline. Neće vam pomoći ni topli oblozi. Iako oni djeluju relaksirajuće, sama toplina koju uzrokuju neće spriječiti pojavu žgaravice.

Najzanimljiviji mit o žgaravici veže se uz staru narodnu predaju. Prije se vjerovalo kako pojava žgaravice u trudnoći može značiti da beba ima kosu ili otkriti spol djeteta. Naravno, to nije točno. Žgaravica se pojavljuje u trudnoći radi slabljenja donjeg kružnog mišića jednjaka pod utjecajem hormona.

Kako bi bili u potpunosti informirani o svom stanju ili bolje razumjeli vaše bližnje koji imaju probleme sa žgaravicom preporučamo da se vratite korak unatrag i pročitate i ostale tekstove na našoj info zoni

>